Zaanse verhalen 2017

De Plekkers van De Pet
Zaanse Verhalen 2017 is de tiende editie van het jaarboek over de Zaanse windmolenindustrie, waarin de onderzoeksresultaten van molenkenner Ron Couwenhoven worden gepubliceerd. Dit keer wordt de geschiedenis van de Zaandamse paltrok De Pet, die in 1937 werd gesloopt, beschreven. Uit het archief van de familie Plekker, laatste eigenaar van de molen, werden een aantal nooit eerder gepubliceerde foto's beschikbaar gesteld. Daarnaast is er aandacht voor de eerste korenmolens in Wormer en Jisp en de herbouw van watermolen De Waterdief in Busch en Dam bij Krommenie, een molenbrand in oliemolen De Hengelaar in Zaandam en de administratie van de schatrijke Aaltje Vas uit Wormerveer, die met haar schoonzuster het grote olieslagersbedrijf van haar vader en broer voortzette.

Onlangs bleek dat pakhuis De Schepel aan de Veerdijk in Wormer niet in 1875 werd gebouwd, maar dat het pand de originele molenschuur van oliemolen De Schepel uit 1718 is. Verder zijn er beschrijvingen van de Braziliemolen in Zaandijk, de Wormer verfmolens De Bootsman en Bootsmansmaat en de productie van lak en vernis, olie-en papiermolen De Bok uit Wormerveer,  oliemolen De Blauwe Arend in Zaandam en belangrijke ontwikkelingen in het beroemde Olieslagerscontract.  Al in 1929 beschreef peller Pieter Hendrik Havik het werk in een pelmolen. Zijn bijzondere verhaal is eveneens in dit boek opgenomen en er is ruime aandacht voor een fraaie prent van een optocht in Krommenie (1788). Het onderzoek voor Zaanse Verhalen 2017 leverde het afgelopen jaar ook dertien molens op, waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Ron Couwenhoven uit Zaandam is ruim vijftig jaar journalist en auteur. Hij is expert op het gebied van de Zaanse windmolenindustrie, waarover hij naast de serie Zaanse Verhalen o.a. het standaardwerk 1100 Zaanse Molens schreef.
 

Reacties

Wil mij inschrijven voor dit boek ben fam moeder was alie plekker hor moet dit begrijp niks van bericht in de krant over voorinschrijven voor 17.95 vr gr jan valk
Wil mij inschrijven voor dit boek ben fam moeder was alie plekker hor moet dit begrijp niks van bericht in de krant over voorinschrijven voor 17.95 vr gr jan valk

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.