Zaans Groen 1959-2019

Vanaf de jaren tachtig wordt Nederland donkergroen, en dat gebeurt ook in de Zaanstreek - de lichtere groenen verdwijnen er in hoog tempo. Op de Zaanse Schans ontstaat verzet tegen deze monomanie en de groenvariatie wordt er na verloop van tijd teruggebracht. Elders in de Zaanstreek gaat vanaf de jaren negentig de aandacht vooral uit naar historische kleuren als kopergroen, mosterdgeel, omberbruin en Berlijns blauw. Tegelijkertijd geeft Inverdan, het nieuwe centrum van Zaanstad, een eigentijdse slag aan de traditionele groenen. In korte tijd voltrekt zich een verbazingwekkende kleurrevolutie.

In Zaans Groen laat Rob van Maanen de mensen aan het woord die het lef hadden om nieuwe wegen in te slaan. Hun 'kleurincidenten' zorgden voor leven in de brouwerij en maakten de Zaanstreek tot een kleurengids waar Nederland veel van kan leren.
 

Reacties

ik zou graag een exemplaar van het nieuwe boek Zaans Groen ; 1959-2019 willen kopen
ik woon zelf in een oud Zaans huis: J.J.Allanstr.384 Westzaan
Recent een oud Zaans huis compleet verbouwd en de buitenkant in Waakzaamheid groen laten schilderen. Nieuwsgierig geworden naar het boek na het lezen van een artikel in het Zaans Stadsblad.
een aantal weken geleden heb ik bij jullie het boekje Zaans Groen 1944-45 besteld en betaald maar nog steeds niet gekregen. Gaan jullie dat nog fijn voor mij in orde maken?
Bovenstaand bericht is iets te overhaast, mijn excuses, ik wacht nog even rustig af.
Allemaal onrust. Vandaag kwam het pakketje keurig aan. Een prachtig boek, verbazingwekkend mooi vormgegeven. Schitterende gedichten ook. Mooi. Een boek ook dat getuigt van een Zaanse literaire traditie.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.