Zaans Groen 1944-45

In de Hongerwinter van 1944 richtten Klaas en Mart Woudt met een aantal andere Zaanse jongeren het clandestiene ‘litterair-cultureel maandblad’ Zaans Groen op. In de navolgende maanden verschenen er vier tijdschriften vol gedichten, proza, essays en beschouwingen, rijk geïllustreerd met litho’s en tekeningen. Op zaterdag 4 april 2020, driekwart eeuw na dato, worden deze vier unieke tijdschriften heruitgegeven en voorzien van een uitgebreide inleiding door Klaas Woudts dochter Annemieke. Klaas Woudt (1923-2012) was een bekende uitgever, boekdrukker en publicist. Hij stond aan de wieg van de Encyclopedie van de Zaanstreek en gaf lezingen over de streektaal. Hij zat in de redactieraad van het tijdschrift Podium en was de eerste uitgever van Jan Wolkers. In 1984 kreeg hij de Cultuurprijs van de gemeente Zaanstad. Minder bekend is dat hij samen met zijn zus Mart (1920-1967) het initiatief nam om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim Zaans Groen uit te geven. De heruitgave van dit tijdschrift in boekvorm is aangevuld met een inleiding waarin Annemieke Woudt aan de hand van haar vaders memoires de ontstaansgeschiedenis in een cultureel-historische context plaatst.

Reacties

Wil het boek graag voor mijn 93 jarige moeder geboren en getogen kooger. Al 93 op de zelfde plek en heeft de fam gekend.
Zo'n mooi boek over zaken die anders verloren zouden zijn gegaan en het nu voor iedereen weer tastbaar is geworden. Een stukje historie en voor mij extra leuk om te lezen, omdat ik bijna iedereen die er in voorkomt nog heb gekend.
Het is toch maar een goede zaak dat het mogelijk is deze herdruk van Zaans Groen -zelfs in de Zaanstreek veel te weinig bekend - te verzorgen. Het stijgt gelukkig ver uit boven een stukje familiegeschiedenis, hoe belangwekkend die ook is. En je moet maar eens tot je door laten dringen onder welke omstandigheden dit toen allemaal tot stand is gebracht. Een monument !
Ik wist altijd al van het bestaan van dit blad af en was blij dat ik nu met de inhoud kon kennismaken. Bijzonder om dit allemaal te lezen.
Een prachtig vormgegeven boek. Inhoudelijk zeer boeiend. Mooi om te lezen dat de akelige arena van de Tweede Wereldoorlog in wezen geen beletsel vormt om schoonheid te creëren.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.