Vergeten water

De fotografen van de watersnood 1916
De watersnood die op 13 januari 1916 een groot deel van Noord-Holland, steden en dorpen rond de Zuiderzee en enkele in Zuid-Holland deed onderlopen is voor sommigen een bekend feit, maar voor de grote meerderheid een totaal vergeten en onbekende gebeurtenis. In Noord-Holland heeft het zeewater bijna vier maanden op het land gestaan.

De fotografen die deze watersnood hebben vastgelegd zijn vergeten en nog onbekender dan de watersnood zelf. De reden dat zij in vergetelheid zijn geraakt heeft te maken met hoe men deze periode in de fotografie aanduidt: namelijk als de periode van ‘verval’. Maar niets is minder waar, het is juist een tijd dat er nieuwe vormen binnen de fotografie ontstonden, zoals straatfotografie en persfotografie. Door de watersnood, als bindende factor, is goed te zien hoe verschillend de fotografen onderling de gebeurtenis vastlegden.

Filmregisseur en cameraman Jacques Laureys heeft de afgelopen jaren honderden originele door de fotografen zelf afgedrukte foto-ansichtkaarten over deze watersnood verzameld. De mooiste foto’s zijn, samen met nog niet eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen en levensbeschrijvingen van de fotografen, nu voor het eerst bij elkaar gebracht in deze publicatie.

Reacties

We zijn benieuwd naar de verzamelde foto's uit Oostzaan en de daarbij vermelde fotografen uit deze regio. Kunnen we daar inzicht in krijgen en/of over corresponderen met de samensteller/schrijver van dit boek en de documentaire? Met vriendelijke groeten Joop Giesendanner Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie/FB www.facebook.com/oudheidkamer.oostzaan
Het boek werd binnen twee dagen al afgeleverd. Het was goed verpakt en kwam dus onbeschadigd aan. Het boek zelf voldoet precies aan mijn verwachting (zoals de omschrijving hierboven aangeeft). Een echte aanrader!!
Een waardevolle aanvulling in mijn boekenkast, om belangstellenden te informeren over deze onbekende rampspoed aan de Kust van de Zuiderzee .
Het boek in goede orde en snel ontvangen. Een mooi verzorgd boek met vele authentieke duidelijke foto's. Voor een niet-inwoner van het gebied, maar wel geïnteresseerde in de historie van overstromingen, had wat meer kaartmateriaal over het getroffen gebied (nu alleen een klein kaartje op pagina 62) de foto's een duidelijker plaats gegeven.
Het boek goed en snel ontvangen en lezen wat de fotografen bezighield. was vooral benieuwd naar de fotograaf die zoveel foto's in Ilpendam heeft gemaakt. Laat dat nu juist de onbekende fotoraaf zijn, pg 132. Herkenbaar aan zijn onderschriften. Blijf dus zoeken.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.