Verdwenen Zaanstreek

Aan de hand van 193 tekeningen wordt geïllustreerd hoe de Zaanstreek er ooit uitzag. Jan Kruijver uit Zaandam (1859 -1950) was huisschilder van zijn vak, maar kunstschilder in hart en nieren en een gedreven amateurhistoricus. Vanaf zijn jeugd tot zijn overlijden schilderde en tekende hij vele honderden historische panden en molens, die aan het eind van de negentiende eeuw in snel tempo verdwenen door sloop. Zo vormde hij een belangrijke collectie beeldmateriaal van de typisch Zaanse architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw.
'Ik ging op pad zodra ik hoorde dat weer ergens een mooi pand zou worden afgebroken en ik werd vanaf mijn jeugd gefascineerd door het meest typische van de Zaanstreek: zijn molens,' schreef hij in zijn nagelaten archief.
In 'Verdwenen Zaanstreek - De erfenis van Jan Kruijver' wordt voor het eerst een samenvattend beeld gegeven van de kunstenaar en zijn werk. Bij de zoektocht naar aquarellen, tekeningen en schilderijen van de Zaandammer werden verrassende ontdekkingen gedaan.
 

Reacties

Fraai uitgevoerd en interessant boek. Jammer dat de Zaanstreek voor de schilder en de auteur zowat ophoudt bij Koog/Zaandijk. Aan de karakteristieke dorpen benoorden Zaandam worden slechts enkele pagina's gewijd.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.