Van Quadyck naar Kwadijk

Didde Aulenzoon leefde in de 14e eeuw en is weliswaar de tot nog toe oudst bekende Kwadijker, maar met een crimineel verleden en kluizenaar Klaas Mus woog Kwadijker vrouwen tijdens de kermis.

Van Quadyck naar Kwadijk is een rijk geïllustreerde uitgave met vele anekdotes en waarin de lokale geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot ver in de 20e eeuw wordt beschreven. Deze geschiedenis is grotendeels gebaseerd op historisch onderzoek, met onder andere de verplaatsing van het dorp rond 1400, maar bijvoorbeeld ook de twee onderwaterzettingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het maatschappelijk leven wordt uitgebreid beschreven met alle (voormalige) utiliteitsgebouwen: watertoren, gemeentehuis, kerk, school, postkantoor, treinstation, fort van de Stelling van Amsterdam en het watergemaal. In het boek is er ook veel aandacht voor de sociale zorg, brandweer, streektaal, feesten en verenigingsleven.

Als laatste, een belangrijk onder¬deel, een rondje door het dorp waarbij de geschiedenis van het dagelijks leven centraal staat enwaarvoor enkele tientallen (oud-)Kwadijkerszijn geïnterviewd. Dat geeft het boek een bijzondere uitstraling.

Van Quadyck naar Kwadijk is geschreven in het kader van het vijftigjarig jubileum van Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck. Het is een zeer toegankelijke uitgave geworden over een klein dorp met een gevarieerde geschiedenis, bestemd voor wie belangstelling heeft in lokale en regionale historie.

Deze uitgave is niet meer leverbaar via deze website. Wel is het boek nog te verkrijgen bij Oudheidkundig Genootschap Oud-Quadyck.

 

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.