Van belegen naar beleggen

K.H. de Jong en T. Kroon & Zonen uit Hoorn en Gebr. Schots uit Krommenie hebben in de negentiende en twintigste eeuw een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Noord-Holland als kaas- en zuivelprovincie.

Het boek ‘Van belegen naar beleggen’ brengt de geschiedenis van drie families en drie familiebedrijven in kaart. Daarvoor is uitgebreid onderzoek gedaan in het Westfries Archief en is er veel nieuwe informatie gevonden over de oprichter Klaas Hartshoorn de Jong uit Hoogkarspel en de familie Kroon. Van de Gebr. Schots is uniek fotomateriaal gevonden over het werk in de kaaspakhuizen in de jaren twintig van twintigste eeuw.

‘Van belegen naar beleggen’ geeft een tijdsbeeld van ondernemen en werken in de negentiende en de twintigste eeuw. Het is ook het verhaal over de strijd voor het behoud van de zelfstandigheid onder vaak moeilijke economische omstandigheden, over de concurrentie met zuivelcoöperaties met een steeds grotere marktmacht en het overleven van traditionele familiebedrijven in een veranderende samenleving. In 1947 hebben de drie bedrijven een samenwerking omgezet in een fusie onder de naam K.H. de Jong’s Exporthandel. De export-activiteiten zijn in 1984 overgenomen door Frisian Dairy Trade en K.H. de Jong is nu een exploitatie-maatschappij die een twintigtal historische panden in Hoorn beheert en exploiteert.

De auteurs hebben gezocht naar een balans tussen een historisch verantwoorde geschiedschrijving en persoonlijke herinneringen van mensen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de kaasexport. Het boek is rijk geïllustreerd met ruim tweehonderd illustraties.

Technische gegevens
Formaat:     24 x 29 cm staand
Omvang:     192 pagina’s
Bedrukking: in z/w en kleur
Bindwijze:    genaaid gebonden

Reacties

Mijn grootvader Cornelis (Kees ) Hemmer heeft 60 jaar in dat kaaspakhuis gewerkt. Woonde zelfs in een woning van het bedrijf. Ga het boek zeker kopen.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.