Uit Landsmeer wordt gemeld...

De watersnood van 1916 in Waterland. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 voltrok zich een ramp rond de Zuiderzee. Door een samenspel van slechte weersfactoren brak bij Katwoude en Monnickendam de zeedijk die Waterland had moeten beschermen. Nadat Marken was overstroomd en daar zestien mensenlevens te betreuren waren kwam een gebied van Waterland tot Amsterdam, Purmerend, Volendam en Zaandam onder water te staan.

Hoe de ramp zich voltrok en werd beleefd in Landsmeer en omgeving is vastgelegd in vele ooggetuigenverslagen, krantenberichten en persoonlijke verhalen van inwoners.
De economie in Waterland, vooral de pluimveesector, kreeg zware klappen en het duurde een half jaar voordat al het land was drooggevallen. De onvrede in Waterland over het uitpompen en het herstel van de dijken was groot.

Deze ramp werd een keerpunt in de geschiedenis van de Zuiderzee, de roep om het plan van Cornelis Lely uit 1891 uit te voeren kon niet meer genegeerd worden. Door de aanleg van de Afsluitdijk werd in mei 1932 de Zuiderzee het IJsselmeer.

Reacties

Goed geschreven boek alle watersnood gemeente komen aan bod ben begonnen met lezen
Boek in drie dagen uitgelezen, heel goede sfeerbeschrijving van "DE WATERSNOOD" zoals mijn grootvader (een boer uit de banne Purmerland) het in mijn jeugdjaren vertelde toen hij met drie kinderen en zijn hele veestapel heel liefderijk in De Beemster is "opgevangen". Mijn grootmoeder kwam van het Dijkeinde in Zuiderwoude. Het boek geeft een heel goed overzicht hoe de bevolking van WATERLAND de ellende van een dijkdoorbraak te boven is gekomen.
Heb het boek met veel interesse gelezen. Ben niet uit het gebied afkomstig maar heb nu toch een goed beeld van de ellende die de bewoners van Waterland toen moesten ondergaan. Vooral de persoonlijke verhalen spreken mij aan.
Interessant boek. Je krijgt een goed beeld hoe het moet zijn geweest voor de mensen in het overstroomde gebied. Ik moet er niet aan denken zoiets mee te moeten maken. En het feit dat een stukje uit het dagboek van mijn oma (Lucia Dekker) erin staat is een aardig gegeven.
Een mooi uitgegeven boek. Je krijgt een goed beeld hoe de mensen leefden in die tijd met op de achtergrond de eerste wereldoorlog. De overstroming is natuurlijk heel erg geweest. Heel goed beschreven.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.