Natuurdagboek van Rein Stuurman

Natuurdagboek van Rein Stuurman, vogelschilder van Zien is Kennen!

Zaterdag 8 oktober 2005 verschijnt het boek over de veelzijdige kunstenaar Rein Stuurman (1900-1984) die generaties vogelliefhebbers leerde kijken.

Met circa 140 prachtige aquarellen, voorstudies, oude foto’s van Nol Binsbergen en ontroerende schetsen van Rein Stuurman is het bestemd voor vogelaars en liefhebbers van natuur en kunst. Naast de bekende illustraties uit Zien is Kennen! ook veel uniek materiaal dat nooit eerder is getoond en afkomstig is uit de artistieke nalatenschap van de kunstenaar.

Centraal staat het natuurdagboek dat Stuurman bijhield van 1933 tot 1942 over zijn verkenning per jol van de Zaanse veenweidegebieden, waar nu de Coentunnel uitmondt. Het leest als een verfrissende wandeling door de polder. In die zwerftochten ligt de basis voor Zien is Kennen!, het eerste zakvogelboekje in Nederland, dat in 1937 verscheen.

In het massale aanbod van natuurboeken houdt het simpele gidsje met de drukknop al zeventig jaar stand en is inmiddels een collectors item. Ook zijn er teksten van Kester Freriks (NRC), Ivo de Wijs (Vroege Vogels), dichter Tom van Deel en vogelambassadeur Nico de Haan.

Een mooi en toegankelijk document van natuurerfgoed dat vorig jaar de culturele aanmoedigingsprijs kreeg van de gemeente Zaanstad.

Dit boek is een gezamenlijke uitgave van de Werkgroep Rein Stuurman en Stichting Uitgeverij Noord Holland.

Samenstelling Conny Scholtes en Martien Roos
Formaat 20 x 22 staand
Omvang 120 pagina’s
Bedrukking in 4 kleuren
Afwerking genaaid gebonden in linnen band

Reacties

Het is een prachtig boek, snel en netjes geleverd. Ik kocht het om cadeau te doen, maar ik houd het fijn voor mezelf. Een speciaal boek, geweldig mooi. Een aanrader voor liefhebbers!
In de krant vorige week berichtje over een tentoonstelling van de werken van Rein Stuurman. Zag dat vogels zijn favoriete objecten waren. Omdat ik een cursus schilderen ben begonnen, heb ik dit boek gesteld om voorbeelden te hebben om na te schilderen. Mooi boek met harde kaft en ook tekeningen van vogels. Ben er blij mee.
Gelukkig was het boek nog voorradig en werd het direct geleverd. Gegeven aan mijn lieve echtgenoot, die dol is op vogels om hem heen, voor zijn verjaardag. Wij vinden het allebei een heel mooi boek!
Gelukkig was het boek nog voorradig en werd het direct geleverd. Gegeven aan mijn lieve echtgenoot, die dol is op vogels om hem heen, voor zijn verjaardag. Wij vinden het allebei een heel mooi boek!
Wat een verrukkelijk boekje. Prachtig uitgevoerd !! Over een bijzondere tekenaar en aquarellist die uitmunt door eenvoud en precisie. Ik werd meteen verliefd op de aquarellen in "Zien is kennen" dat ik iedereen aanraadt. Ik denk alleen antiquarisch nog te koop. Het natuurdagboek geeft een mooi inkijkje in zijn leven en ik beveel het eenieder van harte aan.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.