Kraijenhoff keert terug

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad met 46 forten en batterijen en twee vestingsteden. Vanuit de forten is nooit gevochten, maar de stelling had zeker een afschrikkende werking. Soldaten lagen er paraat tijdens de Eerste Wereldoorlog en sommigen leerden hun vrouw kennen in het dorp ernaast. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bivakkeerden Duitsers in het fort en lieten het land onder water lopen. In 1946 werden politieke delinquenten en Indiëweigeraars in forten opgesloten. Tijdens de Koude Oorlog lag er munitie en waren de forten omgeven door een zweem van geheimzinnigheid.

Tegenwoordig krijgen veel forten een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als bezoekerscentrum, oefenlocatie voor de brandweer, sauna of restaurant. In dit rijk geïllustreerde boek vertellen mensen hun persoonlijke verhaal over leven en werk op de Stelling van Amsterdam in het gebied vanaf Markenbinnen via de Beemster en Edam tot Pampus. De uitgave ‘Kraijenhoff keert terug’, is het derde deel in de serie Stellingverhalen en omvat het Noord- en Zuiderzeefront. Deze uitgave is weer een initiatief van de Stichting Verhalen Verbinden.

Reacties

Prachtig boek dat inzicht geeft in de tostandkoming van de forten aan de hand van 12 van de 46 forten. Grappig om een fort te ontdekken waar ik talloze malen langs ben gefietst: Durgerdam. Veel informatie over de inrichting van de forten en boeiende interviews met mensen die een rol hebben gespeeld bij de forten zowel uit de""gebruiks'-fase als uit de "hergebruiks"-fase. Zeker de moeite waard, als je Fort Resort Beemster wel een bezocht hebt: een mooie herbestemming van het fort Nekkerweg. Aanrader.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.