Joods Haarlem. Een topografie van hoop en herinnering

 

In het boek Joods Haarlem. Een topografie van hoop en herinnering, geschreven door Wim de Wagt, wordt voor het eerst alle bestaande kennis over de joodse gemeenschap in Haarlem gebundeld. Het boek heeft de vorm van een ontdekkingsreis langs de nog bestaande of inmiddels verdwenen synagogen, gemeentegebouwen, woonhuizen, winkels en begraafplaatsen van de joodse gemeenschap. Het is een cultuurhistorische tocht door het boeiende, aangrijpende en altijd vitale joodse heden en verleden van de stad aan het Spaarne, die in het interbellum tot de belangrijkste Nederlands-Israëlitische gemeenten van het land behoorde. Men wordt zich bewust van de opkomst en bloei van joods Haarlem vanaf de 18de eeuw, de bijna complete vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw sindsdien. Een fascinerende topografie, waaruit de hoop en herinnering van de joodse gemeenschap tot ons spreken.

 

Het boek is rijk geïllustreerd met nieuw gemaakte fullcolour opnamen van de fotograaf Edwin Walvisch, aangevuld met historisch beeldmateriaal als oude foto's en tekeningen.

Wim de Wagt is kunsthistoricus en auteur van verschillende boeken en artikelen over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Haarlem. Zo schreef hij een biografie over Barend Chapon (1884-1943), die voorzitter was van de joodse gemeente vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast publiceerde hij op zijn vakgebied talrijke boeken en artikelen over architectuur en beeldende kunst, waaronder een monografie over de architect J.B. van Loghem (1881-1940), die samenwerkte met Barend Chapon.

Fotografie: Edwin Walvisch
Ontwerp: Peter Jonker
Formaat: 17 x 21 cm staand
Omvang: 144 pagina’s
Afwerking: genaaid gebrocheerd

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.