De Zaanstreek in oorlogstijd

1940-1945 in foto’s
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontbrak het aan bijna alles, en dus ook aan fotomateriaal. Daar kwam bij dat het hanteren van de camera tussen 1940 en 1945 niet altijd zonder risico was. Ondanks deze beperkingen zijn er in archieven en bij particulieren duizenden foto’s
bewaard gebleven van de Zaanse gemeenten onder Duits bewind. Daarvan hebben er bijna tweehonderd een plek gekregen in de publicatie De Zaanstreek in oorlogstijd van Erik Schaap. Dit boek toont zowel de onderdrukking en vervolging als het alledaagse leven, het verzet en de bevrijding. De veelal indringende beelden laten burgers en militairen zien. Slachtoffers, daders en toeschouwers. Zowel ‘goed’ als ‘fout’ volk en de talloze tinten daartussen kregen hun plek in deze visuele geschiedenis. Veel foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd. Ze geven zowel de beklemming weer als de reguliere gang van zaken in aanloop naar en tijdens de bezettingsjaren. De foto’s zijn gemaakt door professionals en amateurs. In opdracht van de NSB of heimelijk. Ze waren bedoeld voor de gelijkgeschakelde kranten of als herinnering aan de Duitse bezetting. Alle makers hadden hun eigen beweegredenen om te laten zien wat zich in de omgeving afspeelde. En van al die ‘vertegenwoordigers’ zijn in dit boek opnames afgedrukt. Erik Schaap koppelde de vastgelegde gebeurtenissen aan data en plaatsen en voorzag ze van context. Het geheel biedt nieuw inzicht op de Zaanstreek in de donkerste dagen van de twintigste eeuw.
 

Reacties

Wat kost het boek om het op te sturen naar Denemarken?
Wat kost het om het naar Denemarken te sturen?
de verzendkosten zijn € 5,75. Maar uw kunt de bestelling via onze website plaatsen en dan berekenen we geen extra verzendkosten. Onze website wordt aangepast en dan zijn er wel verschillende verzendkosten.
Wat een mooi boek. Indrukwekkende foto's met zeer gedetailleerde beschrijvingen. Een indringend beeld over één van de zwartste episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Waar kan ik het bedrag 24,95 + de verzend kosten 5,75 naar overmaken?
cadeau voor Moederdag, mijn moeder woonde in Heiloo maar is tijdens de oorlog ondergebracht in Zaandam ziet er fantastisch uit, zal zeker schot in de roos zijn!
Wat een fantastisch mooi boek!! Heel indrukwekkend...
Wat een mooi en overzichtelijk boek. Niet te uitgebreide verhalen zodat het goed leesbaar is.
Schitterend interessant boek, zodat ik deel 1 (1946): De Zaanstreek in droeve en blijde dagen van Gerrit Huig ergens heb weten te bemachtigen!!
Prachtig uitgegeven boek, evenwichtig beeld van veel facetten van het leven in de Zaanstreek in de oorlog. Van het dagelijks leven, van het verzet, van de soldaten, van de ellende en zelfs van het feest. Historisch interessant.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.