De walvisvaarders van Wijk aan Zee

Het levensverhaal van de commandeurs Gerrit en Jan Bol

Het voormalige vissersdorp Wijk aan Zee had in de achttiende eeuw nogal wat zeevarenden die in de walvisvaart werkten. In het voorjaar voeren ze vanuit Amsterdam naar het poolgebied en in het najaar kwamen ze weer thuis. Deze vrijwel onbekende maritieme dorpsgeschiedenis wordt in dit boek ontsloten.

De Wijk aan Zeese broers Gerrit (1752-1810) en Jan Bol (1753-1830) spelen de hoofdrol in het boek. Ze waren, net als hun vader, commandeur op een walvisvaarder en werkten ook als  koopvaardijkapitein. Hun levens konden worden gereconstrueerd op basis van archiefonderzoek. Er is bijvoorbeeld een brief van een Hollandse diplomaat in Kopenhagen over de arrestatie en gevangenneming van de commandeurs Bol bij Groenland.
En er is een verslag in een notarisboek in het Amsterdams stadsarchief van kapitein Jan Bol en zijn officieren over hun reis van Lissabon naar Amsterdam. Daarbij werden ze beroofd en beschoten, maakten meerdere stormen mee en werden door een Texelse loods op een zandbank gezet.

Gerrit Bol verhuisde naar Westzaandam en was bevriend met zijn werkgevers, de Zaanse reders- en koopmansfamilie Middelhoven. Ook Aafje Gijsen maakte deel uit van de vriendenkring. Het dagboekfragment over haar bezoek aan de familie Bol in Wijk aan Zee is in het boek opgenomen.
Gerrit Bol schreef in 1797 een Dagverhaal over zijn reis als koopvaardijkapitein van Sint Petersburg via Napels naar Amsterdam die vijf jaar duurde. Hij maakte een uitbarsting van de Vesuvius mee.
En in The National Archives in Londen werd een dossier gevonden over de kaping van het schip van Jan Bol in 1798 door de Engelse admiraliteit.

In het vissersdorp zelf speelde zich ook heel wat af. Bijna ieder jaar strandde er een schip en soms een potvis. Er werd een nieuw type reddingstoestel ontwikkeld en een zeekaart gemaakt. In 1781 werd het dorp bedreigd door Engelse kapers en in 1799 kreeg het te maken met oorlogsplunderingen.

Het boek is in een toegankelijke en heldere stijl geschreven en biedt ruim honderd kleurenafbeeldingen, landkaarten, monsterrollen, historische krantenberichten en foto’s.

 

Bestellen

Voor bestellingen van dit boek gelieve een e-mail met uw gegevens en het gewenste aantal exemplaren te sturen naar: marjanschrijft@kpnmail.nl

 

Reacties

Leuk een boek over de historische walvisvaart met als hoofd-personen de commandeurs die afkomstig waren uit een niet eerder beschreven vissersdorp in Noord Holland.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.