1100 Zaanse Molens

Dit boek is de opvolger van de bekende molenbijbel en standaard werk Duizend Zaanse Molens van Pieter Boorsma dat in 1951 verscheen.

Na jarenlang onderzoek heeft molenkenner Ron Couwenhoven vele honderden nieuwe feiten over de Zaanse windmolens verzameld en 70 molens ontdekt waarvan het bestaan niet bekend was. 1100 Zaanse Molens bevat naast de complete inventarisatie van de gebouwde molens in de Zaanstreek ook algemene beschrijvingen en wordt geïllustreerd met ruim 1000 niet eerder gepubliceerde foto's en illustraties, waaronder unieke aquarellen van molenschilder Jan Kruijver. Het boek bevat ook een uitgebreide brandkroniek, waarin 507 branden zijn geregistreerd tussen 1572 en nu. Daarmee is de bestaande kroniek van Pieter Boorsma met 139 branden aangevuld. Dat maakt 1100 Zaanse Molens tot een uniek boek.

Het boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van De Vereniging De Zaansche Molen, die zich al sinds 1927 inzet voor het behoud van de windmolens in de streek.

Reacties

Prachtig boek met veel data. Is geen leesboek!
Kloek biek, prachtige illustraties en bomvol met interessante informatie. Voor ons was het een hebbeding waar we heel blij mee zijn.
Een forse pil, waar ik veel informatie in vond. Maar helaas ook veel miste over de afmetingen, inrichting en uitrusting van de molens. En vooral miste ik ook een complete set fatsoenlijke landkaarten met de standplaatsen. Ik ben vast de enige niet die van vroeger nog wel standplaatsen ken, maar geen (straat- en watergang-) namen meer weet!
Het is een mooi uitgevoerde boek met zwart-wit en kleurenfoto's. Het is op een andere manier bewerkt als "Duizend Zaanse Molens" van P.Boorsma. De teksten zijn meer leesbaarder als het boek van Boorsma, die zakelijker is. Er is wel een puntje wat in deze boeken fout is, dat is onder de plaats Koog aan de Zaan papiermolens "Zwarte Bonsem". In de tekst staat: "Zie Pelmolens nr. 1". Het moet zijn: Zie Pelmolens nr. 2".
Boek besteld voor mijn vader's verjaardag. Hij is er zeer blij mee. Mooi uitgevoerd boek om kado te geven, je leest er af een toe een stukje in. Heerlijk om in te neuzen en te bladeren.
prachtig!
Een mooi boek naast het boek van P. Boorsma..1000 Zaanse molens...
Is er iemand die voor mij een mooie scan kan maken van molen de Groene Valk ? Ik wil namelijk dit verhaal inlijsten omdat wij een woning aan de Groene Valk hebben gekocht.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.